ec logoUTAMA SYARIKAT PRODUKAPPLIKASITESTIMONIAL
HUBUNGI 

PRODUK                              
 - Pengenalan
 - Kegunaan

Pengenalan Chitosan


Proses kitosan melibatkan penghancuran dan pengeringan kulit ketam atau spesies lain yang sesuai dari krustasia seperti sisa kulit udang. Produk ini diproses dengan asid dan alkali untuk mengeluarkan protein dan kalsium. Produk ini kemudian terus dikeringkan, dikisar dan dibungkus sebagai produk siap atau produk separuh siap


Sisa UdangChitin adalah salah satu daripada tiga polisakarida yang paling banyak terdapat dalam alam semula jadi, sebagai tambahan kepada selulosa dan kanji. Ia berada di kedudukan kedua untuk selulosa sebagai sebatian organik yang paling banyak di muka bumi . Chitin dan terbitannya mempunyai banyak ciri-ciri yang menjadikan mereka menarik untuk pelbagai aplikasi, daripada makanan , pemakanan dan kosmetik untuk bioperubatan , pertanian dan alam sekitar.

Chitin


PENGUNAAN CHITOSAN

Pembajaan TanahIa membantu mikrob menguraikan nutrisi bukan organik kepada bentuk organik agar boleh diambil oleh tanaman. Ia membantu membaiki keberkesanan sistem akar untuk lebih cekap menyerap zat makanan dalam tanah untuk dihantar kebahagian lain tanaman.Ia juga bekalkan kalium dan unsur zat-mikro dalam tanah yang sering kekurangan
.
Anti FungalChitosan menghalang serangan oleh kulat dan ia juga membentuk lapisan kompoun fenolic yang menghalang sebarang kemasukan (penetration) sebarang patogen kulat. Chitosan menghalang reproduksi patogen termasuk menghalang gene yang akan mengeluarkan 'protease inhibators' yang menghalang serangan serangga pada tanaman.

Preservatif
Lapisan membran Chitosan dapat mengawal buah-buahan daripada menjadi kuning atau coklat dan buah-buahan menjamin kualiti dengan cara menahan kandungan antosianin, flavonoid, dan semua polifenol dalam buah-buahan dari meningkat.

Kajian membuktikan bahawa kitosan filem segar penyimpanan boleh mengelakkan buah-buahan dan sayur-sayuran (termasuk pic, pear, gooseberry Cina, timun, lada, anggur, strawberi, mangga, tomato, dan lain-lain) daripada mendapat reput dan rosak. Ia membantu memanjangkan masa penyimpanan dan jangka hayat. Bagaimana ia berfungsi:       Membran Chitosan boleh menghalang kedua-dua penyerapan oksigen dan limpahan Karbon yang disebabkan oleh respirasi buah-buahan. Tetapi ia mendorong gas etilena yang bocor keluar, yang menghasilkan buah-buahan selepas menjadi masak. Melalui cara ini, ia menghalang kulat dari pembiakan dan menangguhkan buah-buahan dari  masak.    

Bio PesticideApabila chitosan dibubuh pada tanah, ia akan membantu membentuk persekitaran sesuai bagi mengaktifka
n bakteria pemakan chitin menghapuskan kulat (fungus) dan telur nematod dan organisma mengandungi chitin yang lain. Kulit kerang juga didapati akan menggalakan pengeluaran(secretion) enzim chitonase yang akan menguraikan chitin pada telur kuutu daun, telur nematod dan patogen lain. Kahadiran chitin pada keling tumbuhan ini sebagai biopestide asli (natural biopesticide) menyebabkan ia tidak memberi kesan toksik kepada haiwan lain seperti ikan, burung, tumbuhan lain dan organisma berfaedah.